Mediul digital – puterea celor care știu să folosească informația

Care este planul strategic al României pentru menținerea unui nivel scăzut al amenințărilor cibernetice?

Internetul a reprezentat deschizătorul tuturor granițelor la nivel internațional, astfel încât toată lumea să aibă parte de cea mai simplă și rapidă modalitate de interacțiune. Dincolo de multiplele avantaje oferite de dezvoltarea acestui mediul de comunicare și divertisment, internetul a deschis cu totul Cutia Pandorei. Atacurile infracționale cibernetice sunt acum din ce în ce mai dure, amenințând nu doar instituții ale statului, oameni, conturi, ci și ordinea dintr-o societate. Practic, astăzi, cei care știu cum să valorifice informația, dețin puterea de a o folosi în interesul propriu, cu cele mai mari avantaje.

În anul 2013, autoritățile române au stabilit cadrul legal de reglementare a problemelor legate de amenințările și atacurile cibernetice. S-au definit termeni, s-au stabilit direcții de promovare a nivelului de protecție împotriva unor astfel de atacuri, au avut loc consultări pentru a stabili modul de acțiune în caz de pericol cibernetic și s-au analizat perspectivele țării noastre de a se ralia normelor europene privind astfel de situații. Ca parte a Uniunii Europene și NATO, România reprezintă o potențială țintă a unor astfel de atacuri, site-urile instituțiilor publice fiind în centrul amenințărilor.

S-a stabilit ca întreaga operațiune de protejare a intereselor naționale, de la rețelele de utilități și până la cele ale cetățeanului să fie pus sub oblăduirea SNSC, coordonat de COSC. Dincolo de principii, concepte și texte de lege, așa cum se menționa în raportul UE privind nivelul de conștientizare a riscurilor expunerii unor atacuri cibernetice, oamenii încă nu au înțeles pe deplin cum funcționează acest tip de pericol. De altfel, 69% dintre companiile continentale nu sunt pregătite să facă față unor astfel de amenințări și chiar mai mult, nu dețin programele necesare pentru a respinge astfel de atacuri.

Ce poate face România pentru a se porteja de atacurile cibernetice?

Se dorește obținerea unui piețe digitale unificate, care să pună în legătură toate statele lumii, iar atacurile cibernetice sunt un risc cu un potențial ridicat pentru orice comunitate. În acest moment, România este parte integrantă, prin intermediul unora dintre instituțiile sale, precum Poliția Română și MAE, într-o serie de proiecte care vizează asigurarea nivelului maxim de siguranță și protecție pe platformele digitale. Au fost semnate parteneriate public-privat, în vederea identificării celor mai bune soluții, printre cele mai bine plasate companii private de securitate digitală numărându-se și o companie românească. Pentru a învăța protecția împotriva atacurilor cibernetice necesită atât cunoștințe în informatică, iar pentru a fi acceptat, ai nevoie de o pregătire fizică bună și un sport la alegere. Puteți citi acest articol despre alegerea unui sport.

România acționează în parteneriat cu Trust Fund, Europol, OSCE și NATO pentru a realiza cele mai bune programe de prevenire a manifestării unor astfel de atacuri generale declanșate în mediul online. Au fost dezvoltate programe speciale în acest sens, așa cum este CERT-RO, al cărui scop este să asigure monitorizarea permanentă a mediului digital în căutarea și stoparea oricărei forme de atac cibernetic. De altfel, în 2016, Uniunea Europeană a reglementat situația atacurilor cibernetice prin intermediul directivei NIS.

100 Zile școlare
0 universități tehnice
30000 Studenți noi în fiecare an

Cine poate mai bine să contracareze atacurile cibernetice decât “hackerii legali”, cei angajați de stat pentru a proteja interesele sale și ale cetățenilor săi. CERT-RO și partenerii săi din România derulează chiar și inițiative periodice de identificare a acestor persoane. Susținute de unele dintre cele mai mari companii care activează pe piața digitală, aceste acțiuni își propun să-i găsească pe “băieții buni” din spatele monitoarelor, care să reprezinte linia de apărare în cazul unor situații cu potențial de pericol pentru siguranța națională. Mai mult decât atât, astfel de inițiative sunt organizate și la nivel european, statele membre UE având chiar echipe care concurează pentru desemnarea celei mai bune echipe de asigurare a securității în mediul digital.

Atacurile cibernetice – efect de domino în cadrul comunității internaționale

Creșterea numărului de dispozitive conectate la internet nu face decât să ducă problema la un alt nivel; se estimează că numărul acestor echipamente va atinge peste câteva miliarde în maxim un an. Într-un studiu efectuat de către UE s-a evidențiat faptul că 51% dintre cetățenii statelor membre UE nu se simt în siguranță atunci când își utilizează dispozitivele conectate la internet. Iar acest lucru se datorează faptului că nu știu exact la ce să se aștepte în cazul unui atac cibernetic, cum să acționeze, ce trebuie făcut și care sunt cele mai avantajoase măsuri de prevenire. În acest articol puteți citi despre Coaliția Cyber ​​în 2018.

Ceea ce este și mai grav este faptul că un atac cibernetic de proporții va avea efect de domino în cadrul unei comunități, așa cum este UE, de exemplu. Atacul se va propaga în stat în stat, de la o instituție la alta, crescând șansele de atingere a țintei. De altfel, în momentul actual, estimările specialiștilor din domeniul cyber securității indică o valoare de aproximativ patru sute de miliarde euro în daune provocate în fiecare an de astfel de atacuri. O cifră amețitoare, dar, din nefericire, una reală! Nu ne rămâne decât să conștientizăm din ce în ce mai mult potențialul acestui pericol și să ne protejăm folosind aplicațiile corespunzătoare atunci când accesăm mediul online.

Studenți de succes