Educația Românilor în Matematică și Informatică

Discipline complexe și dificile, dar cu șanse de câștiguri mari

Cu siguranță că matematica și informatica sunt unele dintre cele mai complexe discipline școlare. Acest lucru nu le face mai puțin apreciate de către cei care știu că reprezintă instrumentele necesare pentru obținerea unui venit consistent. România se numără în mod constant în Top 10 state care obțin medalii la competițiile de matematică și informatică la nivel internațional. De la competițiile balcanice (în 2018, țara noastră a obținut 2 medalii de aur și patru de argint) și până la cele continentale (în 2017, România a obținut medalie de aur și medalie de bronz la OSSEM) și internaționale (în 2016, au fost obținute peste cincisprezece medalii, de la aur la bronz), România scrie pagini de legendă în fiecare an.

Drept urmare, tinerii olimpici români reușesc să își găsească slujbe bine plătite, fie în domeniul universitar, fie în diverse sectoare conexe, așa cum este cea de IT. Câștigurile de urma studierii acestor discipline se traduc în salarii motivante la nivel de țară (minim 1500-2000 Euro în domeniul IT) și extraordinare în străinătate (programatorii pot ajunge la salarii de 3500-4000 Euro). Desigur, valoarea este întotdeauna bine răsplătită, așa că, dacă îți dorești să ai parte de un salariu care să îți ofere absolut tot confortul în viață, atunci poți începi să înveți încă de pe acum matematică și informatică.

Cât de mult se studiază matematica și informatica în instituțiile de învățământ din România?

În perioada comunistă, în România, examenele de admitere în învățământul liceal, precum și cele de bacalaureat impuneau matematică drept disciplină obligatorie. Informatica nu era o disciplină care să se fi regăsit în programa instituțiilor din învățământul liceal, aceasta dezvoltându-se ulterior anului 1990. Mai exact, în perioada aceea existatu doar cinci mari centre informatice la nivel de țară (acestea fiind câte unul în fiecare oraș important al României). De exemplu, în perioada actuală, numărul orelor de informatică din programa școlară a claselor de profil (matematică-informatică) este de minim o oră pe săptămână (raportat la nivelul claselor a noua și a zecea). Începând din clasa a unsprezecea, numărul acestora crește până la patru ore pe săptămână. La nivel intensive, se ajunge la un număr cuprins între patru și șapte ore pe săptămână.

Examenul de capacitate (care se organizează după finalizarea cursurilor învățământului gimnazial) include matematică drept probă obligatoriu de susținut. La nivel țării, în anul 2018, de exemplul, promovabilitatea la acest examen a fost de cca 74%; ceea ce indică faptul că matematica, deși nu este o disciplină atât de îndrăgită precum informatica, nu ridică probleme

аtât de mari elevilor români. În ceea ce privește examenul de bacalaureat, nivelul promovabilității a fost de aproximativ 75% în 2018, multe dintre profilele instituțiilor de învățământ organizând examenul și la disciplina matematică. Trebuie menționat faptul că, începând cu anul 2010, disciplina informatică (competențe digitale) este una dintre probele care sunt obligatorii la examenul de bacalaureat. Aflați mai multe despre instituțiile de învățământ din România.

100 Zile școlare
0 universități tehnice
30000 Studenți noi în fiecare an

Nu trebuie uitat nici faptul că, în urma susținerii unor teste PISA în anul 2015, România a înregistrat un procentaj de aproape 40% de elevi care nu dețin cunoștințele minime de matematică. Iar un procent de 38, 5% nu dețineau nivelul necesar în materie de științe, ceea ce ridică un semn de întrebare privitor la evoluția nivelului de pregătire în aceste discipline pentru viitorii absolvenți. Cu toate acestea, numărul olimpicilor români la matematică și informatică se menține constant, la fel cum se mențin și rezultatele obținute de aceștia la nivel internațional, în competițiile inter-state.

De ce să alegi un profil care să include disciplinele matematică și informatică?

În cazul informaticii, lucrurile stau cât se poate de clar: este o disciplină care îi oferă unui elev minimele cunoștințe de operare ale unui computer (la nivelul fazei incipiente de învățământ). Ulterior, aceștia își însușește noi informații, de natură să ii dezvolte nivelul de interacțiune și de descifrare a algoritmilor matematici ce stau în spatele programelor de operare. Referitor la matematică, acesta este una dintre disciplinele care se predau la un nivel continuu, alături de Limba Română, încă din fazele inferioare ale învățământului.

Ulterior, aceste discipline ajută la învățarea logică, la creșterea nivelului de analiză și la îmbunătățirea capacității de gândire. În plus, deținerea cunoștințelor de informatică ajută la construirea unor potențiale profiluri care vor fi utile în asigurarea unor venituri ridicate, prin găsirea unui loc de muncă într-unul dintre domeniile cele mai bine poziționate pe grilă de salarizare la nivel intern și internațional. Cele trei premii absolute obținute până în prezent de România la matematică și informatică, precum și cele două sute două zeci și opt de premii câștigate la nivel internațional sunt un indicator cât se poate de clar al faptului că românii deja au înțeles cât de utile și avantajoase sunt aceste discipline pentru viitorul oricărei persoane. Puteți verifica cele mai recente aplicații pentru matematică și informatică.

Studenți de succes